Curățăm străzile de rable!

Data publicării: Marţi, 9 aug 2022

Într-un oraș aglomerat, în care ne luptăm pentru fiecare petic de spațiu verde și fiecare loc de parcare e prețios, nu ne putem permite să mai tolerăm mașinile abandonate.

Blochează trotuarele, ocupă inutil locurile de parcare atât de necesare fiecăruia dintre voi, în plus, adună mizerie.

Poliția Locală Sector 6 împreună cu ADPDU Sector 6 au ridicat, de la începutul anului, aproape 100 de rable „uitate” de proprietari pe domeniul public. Spațiile rămase libere au fost igienizate și redate comunității.

Nu ne oprim aici. Procedura de identificare și ridicare a mașinilor abandonate continuă, chiar dacă procesul este destul de anevoios. Implică procese verbale de constatare, somații repetate, termene lungi.

De pildă, conform legii 421/2002, autoturismul e considerat abandonat dacă nu a fost mișcat din loc minimum 6 luni. Abia după acest termen Poliția Locală demarează procedura de ridicare. Mulți proprietari, însă, mută mașina în luna a cincea, fapt care duce la reluarea de la zero a întregului proces.

Dar, odată ridicată mașina, proprietarul care o revendică este pus să achite taxa de 530 de lei, ce acoperă costul ridicării, transportului și al depozitării. Apoi, este obligat să o recupereze în termen de 5 zile din locul de unde a fost depozitată. Dacă nu se conformează, primește o amendă cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei. Iar dacă nici asta nu-l convinge, a sa rablă părăsită și nedorită va trece în proprietatea statului.

În situația în care ai o mașină veche pe care nu o mai folosești, cel mai simplu este să o duci la casat, prin programul Rabla! Primești pentru ea un voucher ce pornește de la 6.000 de lei.

Dacă optezi să o abandonezi pe străzi, nu doar că îți superi vecinii, ocupând spațiul public, dar riști și amenzi ce se ridică la sume cât nu valorează mașina.